Hoe ik werk

Uitgangspunten

Er zijn veel verschillende coaches en ieder van hen werkt op zijn eigen manier. Dat is ook logisch. Elke coach is een ander mens en werkt vanuit andere waarden, inzichten en theorieën. Daar is niets mis mee. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, maak ik in mijn coachtrajecten gebruik van technieken uit de positieve psychologie, Voice Dalogue en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). En speelt ook mindfulness (bewustwording van wat er in je leeft en dat ook kunnen laten voor wat het is) hierin vaak een belangrijke rol.

Om een globaal beeld te schetsen van wat je van mij kunt verwachten, beschrijf ik hieronder mijn uitgangspunten. Deze zijn de volgende:

De antwoorden die je zoekt, heb je al in je.

Het is mijn overtuiging dat iedereen de antwoorden die hij zoekt diep in zichzelf al heeft. Het maakt niet uit waar je tegenaan loopt of last van hebt. Jouw antwoorden worden echter aan het zicht onttrokken door gedachten, gevoelens en overtuigingen die je hebt. Ik ga samen met jou onderzoeken wat de essentie van het probleem is. Dat doe ik onder andere door veel vragen te stellen, ook over wat er eventueel onder jouw directe vraag zit. Als de essentie van het probleem duidelijk is, ondersteun ik jou bij het bepalen van de weg vooruit.

Verandering begint met bewustwording en inzicht

Je leven veranderen begint altijd met het veranderen van hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt. Meestal reageren we ‘op de automatische piloot’ op situaties en gebeurtenissen. We doen, denken en voelen dingen zoals we dat altijd doen zonder ons daarvan bewust te zijn. Deze patronen zijn lang niet altijd effectief. Maar je kunt ze veranderen als je je ervan bewust wordt. De meeste mensen maken geen tijd voor deze bewustwording. Ze zijn te druk bezig met het dagelijks leven waarin steeds van alles moet gebeuren. En dan is het heel makkelijk om te blijven hangen in ‘wat je altijd doet’ en jezelf op die manier voorbij te lopen. Ik kan je helpen meer inzicht te krijgen in jouw patronen. Omdat deze zich voor jou vaak in jouw blinde vlek bevinden, heb je zelf vaak niet eens in de gaten wat je doet en waarom dat niet werkt. Ik houd jou een spiegel voor zodat je dit wel kunt zien. Zo kun je tot andere keuzes kunt komen.

Balans is cruciaal voor een goed leven.

De juiste balans vinden is een voortdurende uitdaging. Het leven is niet statisch. Het verandert voortdurend en we zijn onszelf steeds aan het aanpassen aan deze veranderende wereld. We proberen steeds weer ons evenwicht te vinden op het slappe koord van het leven. Wanneer we ons evenwicht verliezen, leidt dat tot klachten en problemen. Er zijn verschillende gebieden waarop je moeite kunt hebben om een goede balans te vinden: tussen werk en privé, gevoel en verstand, zorg voor anderen en zorg voor jezelf, streven naar meer en tevreden zijn met wat je hebt, genieten van de goede dingen des levens en gezondheid, activiteit en rust, aardig zijn en voor jezelf opkomen, etc. Waar het evenwichtspunt precies ligt is per persoon verschillend. Net als de redenen waarom het niet lukt om in balans te komen. Maar als de balans scheef is en je zelf niet meer in staat bent om jouw evenwicht te vinden, krijg je daar last van. Een evenwichtig leven betekent overigens niet dat het leven saai en voorspelbaar wordt. Integendeel, spanning en avontuur horen net zo bij een goed leven als ontspanning en rust. Zolang je daar voor jezelf maar een goede balans in weet te vinden.

Je hebt pas wat aan inzicht als dit tot actie leidt.

Maar alle bewustwording van de wereld helpt natuurlijk pas als je op basis daarvan tot actie komt. Het is heel verleidelijk om het te laten bij het hebben van inzicht en het maken van mooie plannen om te veranderen. Dat is wel zo veilig. Als je niets doet, kan er ook niks misgaan. Daarom is ondersteuning in deze fase zeer belangrijk. Nieuw gedrag moet goed geoefend worden. Door kleine stappen te zetten en zo te ervaren dat het echt anders kan, zul je het zelfvertrouwen opbouwen dat nodig is weer op eigen kracht door te kunnen

Werken aan jezelf is een serieuze zaak en daarom zijn mildheid en lichtheid broodnodig.

Natuurlijk is het niet makkelijk om te veranderen. Natuurlijk kost dat tijd en energie en gaat het met vallen en opstaan. Dat is niet altijd leuk. Daarom is het ook belangrijk om een beetje afstand van jezelf te kunnen nemen. Om jezelf niet te serieus te nemen. Je bent maar een mens en hebt, net als ieder ander, zwakheden en fouten. Als je dat kunt zien en accepteren en daar zo nu en dan om kunt lachen, heb je de helft van de strijd al gewonnen.

Paul Mayer | Coach, Noordsingel 198, 3032BL Rotterdam. info@paulmayer-coach.nl. 06-14365068
Bezoekadres: Het Coachhuis, Wijnhaven 36, Rotterdam
IBAN: NL02 TRIO 0391 0171 87 (t.n.v. P. M. Mayer), KvK Rotterdam: 24326377, BTW-nummer NL001637835B66
Privacyverklaring

Paul Mayer © 2020